OLD-NEWSSrem u fokusu švajcarske podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji

23/03/20160

sdc_01U okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“ (Projekat) koji finansira Švajcarska agencija za razvoj (SDC), u Beogradu – hotel Park, održana je 17 – 18 marta 2016. godine uvodna radionica koja je imala za cilj da potvrdi relevantnost programskih aktivnosti u odnosu na tekuće reforme u R. Srbiji,  uzimajućim u obzir potrebe lokalnih samouprava. Radionici su prisustvovali predstavnici institucija na nacionalnom i regionalnom novou od interesa za ruralni i regionalni razvoj, kao i lokalnih samouprava regiona obuhvaćenih Projektom.

Kao implementaciono područje za sprovođenje programa, izabrani su Sremski okrug i RRA Srem sa pridruženom Mačvom i Šumadija sa pridruženim Kolubarskim okrugom. Jedan od ciljeva ovog programa jeste unapređenje saradnje i koordinacije između relevantnih institucija i organizacija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom novou vlasti u oblasti ruralnog i regionalnog razvoja sa ciljem uspostavljanja zajedničke vizije razvoja zasnovane na konceptu funkcionalnog prostora.

U tom smislu, učesnicima radionice obratili su se Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Dragan Mirković, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakavši da će nov regulatorni okvir koji proizađe iz ove projektne inicijative biti podržan političkom platformom koja odražava novu sporazumnu viziju ruralnog i regionalnog razvoja. Novi razvojni procesi naročito uključuju građane, balansiraju i integrišu ekonomsku, socijalnu i komponentu životne sredine u ruralnom području.

To praktično znači a predstavlja drugi cilj radionice, da će se raditi na kreiranju najmanje tri ruralno regionalne inicijative na području ovih regiona, za čiju  podršku od strane Projekta je izdvojeno 1.620.000 CHF. U kasnijoj fazi ove inicijative, razvijeni i primenjeni modeli  doprineće razvijanju novih partnerstava i njihovih projekata koji ispunjavaju kriterijume za EU finansiranje. Po rečima Branka Milića jednog od konsultanata na ovom Projektu, Regionalne razvojne agencije su prepoznate kao ključna karika u prepoznavanju relevantnih aktera na svim nivoima što će međusektorskim koordiniranjem  njihovih potreba obezbediti veći kapacitet za inovativno rešavanje problema.

Na tom putu, RRA Srem je već  načinila značajne korake u smislu targetiranja, funkcionalnog i teritorijalnog povezivanja aktera. Projekti u poljoprivredi  kojima je zajednički resurs reka Sava su samo jedan od prioriteta kojima će se RRA Srem baviti u narednom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.