OLD-NEWSTribina o agrarnoj politici

12/04/20160

upr2016U Srednjoj poljoprivredno-prehrambene školi „Stevan Petrović Brile“  pred više od 150 poljoprivrednika, održana tribina o agrarnoj politici. Tribinu je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Opštine Ruma a RRA Srem je bila jedan od govornika.

Teme o kojima se govorilo su bile:

–         Agrarna politika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u 2016. god.

–         Subvencionisani krediti za poljoprivredu

–         Fond za razvoj poljoprivrede Opštine

–         Regionalni projekti u funkciji razvoja poljoprivrede – Integralni sistem navodnjavanja Srema

–         Korišćenje biomase za proizvodnju toplotne i električne energije

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja (UAP), su predstavili agrarnu politiku Ministarstva poljoprivrede i odgovarali na pitanja koja uvek postoje kada su podsticaji u pitanju. Nezaobilazna tema su bile isplate iz 2015. godine za stočarstvo i po onome što su predstavnici UAP rekli, u naredna dva meseca možemo očekivati da svi predmeti iz prošle godine budu rešeni.
Veliko interesovanje vlada i za IPARD program koji se najavljuje da će biti operativan od novembra 2016. godine kada se može očekivati i prvi javni poziv.

Banka Inteza, je predstavila kreditnu ponudu koja je aktuelna u 2016. godini i pojasnila poljoprivrednicima rumske opštine na koji način funkcioniše saradnja Banke Inteza i Opštine Ruma kada je u pitanju regresiranje kamate na kratkoročne kredite. Procedure i njihovo trajanje su takođe bile predmet razgovora.

Posebna tema o kojoj  se prvi put govorilo je  i osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Ruma za koji je predviđeno 90 miliona dinara. Sredstva fonda će se poljoprivrednicima dodeljivati kao bespovratna.

Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem je prezentovao projekat Regionalnog sistema navodnjavanja Srema (finansirala EU) i potrebe udruživanja korisnika voda za navodnjavanje u poljoprivredi.

Obzirom da je korišćenje energije iz biomase tema o kojoj se mnogo priča, ali se konkretno malo zna, Milica Vukadinović, šef komponente „Razvoj projekta“ u okviru GIZ – ovog DKTI programa  ispred Nemačke organizacije za tehničku pomoć(GIZ- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), je  predstavila potencijale biomase za proizvodnju energije sa detaljnim osvrtom na Srem. Predstavljeno je ono što se Evropskoj uniji preduzima kako bi se iz poljoprivrede dobila ne samo hrana nego i energija. Ovo je prvi put da su poljoprivrednici imali neposredan kontakt sa novinama ovakvog tipa u našoj opštini.

 Izvor: www.subvencije.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.