OLD-NEWSZavršene studije opravdanosti za projekte proizvodnje biogasa u Sremu

25/08/20170

studije_biogas_01Regionalna razvojna agencija Srem je, u okviru GIZ DKTI projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u regionu Srema“, 25.08.2017., realizovala petu po redu sednicu Međuopštinske radne grupe za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (MORG EE i OIE) kojom se okončava jednogodišnja saradnja na projektu sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, GIZ DKTI.

Izabrani obrađivač, Green Mile Team iz Novog Sada, prezentovao je finalne verzije Studija opravdanosti za pokretanje proizvodnje biogasa i uspostavljanje biogasnih postrojenja na poljoprivrednim gazdinstvima u Sremu. Studije opravdanosti su urađene za identifikovana gazdinstva u Novom Slankamenu, Gibarcu, Krnješevcima i Jarku. U okviru svog izlaganja, obrađivač se ukratko osvrnuo na modele razmatranja potencijalnih kapaciteta poljoprivrednih gazdinstava, zajedničke parametre koji obuhvataju finansiranje projekta kao i druge fiksne parametre koji se moraju uzeti u obzir kada se obračunavaju ostali troškovi koji prate jedno biogasno postrojenje kao što su troškovi sirovina, održavanje objekata, održavanje opreme, održavanje CHP jedinice, troškovi radne snage, troškovi utrošene energije, troškovi osiguranja itd. Rezultati obrade podataka su pokazali da bi elektrane od 190Kw bile najisplativija i najsigurnija investicija za navedena predmetna gazdinstva u Sremu.

U nastavku sednice g. Milan Mirić, direktor RRA Srem, je ukratko dao prikaz aktivnosti i rezultata projekta sa GIZ DKTI. Platformu projekta činile su aktivnosti prema javnom, privatnom i civilnom sektoru , i to u pravcu izgradnje kapaciteta za identifikaciju i pokretanje projekata u oblasti obnovljivih izvora energije. Važno je napomenuti da su članovi MORG za EE i OIE imali nekoliko obuka u okviru projekta sa GIZ DKTI kao i odabir četiri gazdinstva sa najvećim potencijalom, od predloženih dvanaest, koja su se kandidovala za izradu Studije. Centralna aktivnost ovog projekta bio je i rad MORG za EE i OIE kao specifičnost projekta kao i rad članova ekspertskog odbora koji je bio od ključne važnosti jer je prikupljen veliki broj podatka sa terena na osnovu kojih su odabrana četiri gazdinstva na osnovu kojih su izrađene četiri  Studije predizvodljivosti.

Završnoj sednici MORG EE i OIE prisustvovala je Marijana Nikolić, projekt menadžer GIZ DKTI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.