OLD-NEWSRRA Srem povezuje partnere i projekte – u susret prekograničnim programima

20/03/20140

cbc_rumaU prostorijama gradske kuće u Rumi, 18. marta, održan je inicijalni sastanak u okviru predstojećeg poziva za podnošenje projektnih predloga IPA prekograničnog programa Srbija – Hrvatska. Sastanak je organizovala Regionalna razvojna agencija Srem (RRA Srem) a prisustvovali su: Gabrijela Žalac, pročelnica odeljenja za međunarodnu saradnju Vukovarsko – Srijemske županije, Ivan Rimac, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko – Srijemske županije HRAST, predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća Vojvodine, predstavnici opština Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Inđija i  Ruma, predstavnici JP „Vode Vojvodine“ i JP “Zavod za urbanizam“ Vojvodine kao i projekt menadžeri RRA Srem.

Učesnike sastanka je pozdravio predsednik opštine Dragan Panić, istakavši značaj i efekte prekogranične saradnje. Milan Mirić, direktor RRA Srem je naglasio da se treći poziv za podnošenje projektnih predloga IPA prekograničnog programa Srbija  – Hrvatska uskoro očekuje i u skladu sa tim, da je tema sastanka potencijalni projekti, objedinjavanje projektnih ideja i pronalaženje projektnih partnera.

Gabrijela Žalac i Ivan Rimac su istakli da ovaj sastanak sa predstavnicima sremskih opština nije prvi kada je  u pitanju saradnja na projektima, ali je svakako najznačajniji jer regionalni projekti imaju prednost kada je u pitanju finansiranje od strane EU. Takođe su dodali da imaju već pripremljene projekte, koji bi uz određene modifikacije, bili spremni za apliciranje.

cbc_ruma_01Predstavnici opština i javnih preduzeća su izneli predloge projekata koji su interesantni za njihove opštine i koji, uz prilagođena partnerstva, mogu imati širok regionalni i prekogranični efekat. Izdvojile su se teme u oblasti vodoprivrede, odnosno navodnjavanja, vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, zaštita životne sredine, ali i kulturno – istorijsko nasleđe i reke Dunav i Sava kao resurs od najvećeg značaja.

Kao sledeći korak, najavljeni su zajednički tematski sastanci na kojima će se razmatrati konkretni projekti sa odgovarajućim partnerstvima a ključnu ulogu  u budućim aktivnostima preuzeće RRA Srem, kao najznačajnija spona između aktera regionalnog razvoja Srema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.