OLD-NEWSPripreme za uspostavljanje regionalnih biciklističkih ruta u Sremu

27/04/20150

srembike_sava_sremU organizaciji Regionalne razvojne agencije Srem, Gradska kuća u Rumi bila je domaćin sastanka Međuopštinske radne grupe (MORG) za turizam. Povod su aktuelni konkursi za razvoj turizma koje su raspisali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i utvrđivanje predloga projekata iz Sremskog okruga. Sastanku su prisustvovali predstavnici opština Sremskog regiona i partnerskih organizacija iz sektora turizma sa kojima je RRA Srem do sada projektno sarađivala, uz prisustvo Jovana Erakovića, eksperta za razvoj i promociju biciklizma u Srbiji.

S obzirom da opština Ruma svoj razvoj prepoznaje i u domenu turizma gde je cikloturizam jedna od važnih komponenti, Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave opštine Ruma, pozdravio je skup i dao podršku projektima koji će imati pozitivne efekte, ne samo za region Srem već i šire.

Da biciklistički turizam uz razvoj odgovarajuće infrastrukture ima značajan turistički potencijal za ravnomerni razvoj Sremskog okruga, prezentovao je Milan Mirić, direktor RRA Srem. S obzirom da je prethodnim projektom koji je finansirala EU IPA i Austrijska razvojna agencija (ADA) obezbeđena projektno – tehnička dokumentacija za uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem, naredni korak je njeno infrastrukturno opremanje, uz definisanje Savske rute kroz region Srema, njena konekcija na ostale međunarodne rute u okruženju kako bi se cikloturisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih evropskih zemalja doveli  u naš region. Navedene aktivnosti predstavljaju suštinski deo  ukrupnjenog, regionalnog i balansiranog projekta u oblasti turizma,  koji se zbog svojih investicionih potreba ne može realizovati u punoj meri bez bespovratne pomoći. Milan Mirić je još jednom istakao značaj Međuopštinskog sporazuma o upravljanju i implementaciji regionalnih projekata u Sremskom okrugu, funkcionisanja Jedinice za implementaciju projekata (JIP) u okviru koje je precizirana i uloga MORG za turizam. Takođe, prisutne je podsetio na  reči spoljnih evaluatora koji su ocenili naš rad, da su retke institucije koje imaju ovakav pristup u pripremi i realizaciji regionalnih projekata a RRA Srem je model koji treba da slede i ostale agencije.

Upravo zato, RRA Srem je pokrenula inicijativu ka postizanju Sporazuma o namerama koji izražava podršku realizaciji projekta „ Uspostavljanje Regionalnih biciklističkih ruta Srem i Sava“, čiji potpisnici su upravo predsednici opština Sremskog regiona. Ovakav način saradnje bi zasigurno podigao kapacitet destinacijskog udruživanja lokalnih samouprava u cilju unapređenja turističke ponude u regionu Srem, promovisao potencijale, na prvom mestu Nacionalni park „Fruška gora“, Specijalne rezervate prirode „Obedska bara“ i „Zasavica“, druge značajne prirodne i kulturno – istorijske znamenitosti.

Istovremeno, efikasnim sprovođenjem definisanih prioriteta razvoja turizma u lokalnim samoupravama koje bi opštine ostvarile učešćem na ovim konkursima , obezbediće se  implementacija dugoročnih i srednjoročnih ciljeva razvoja turističkih proizvoda definisanih Akcionim planovima lokalnih samouprava, u skladu sa  Marketing strategijom turizma Vojvodine i Strategijom razvoja turizma Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.