OLD-NEWSOcenjivanje stepena spremnosti infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Sremu

04/07/20160

energetika_sremRegionalna razvojna agencija Srem je u okviru poziva za formiraje Jedinstvene liste infrastrukturnih projekata za sektor energetike, tokom novembra 2015. g. pripremila nekoliko projektnih predloga koji su se odnosili na oblast energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Ova jedinstvena lista predstavlja osnov za finansiranje infrastrukturnih projekata u okviru pretpristupne pomoći EU IPA, nacionalnog finansiranja, bilateralnih donacija uključujući i aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama.

U skladu sa traženom metodologijom za selekciju i prioritizaciju infrastrukturnih projekata, RRA Srem je predložila sledeće projekte: 1) Regionalni projekat unapređenja energetske efikasnosti u Sremu; 2) Izgradnja CHP toplane na biomasu u Pećincima i 3) Toplana na biomasu u Rumi – naselje Tivol. Ukupna vrednost predloženi projekata iznosi 20 mil. €.

Za Jedinstvenu listu rangirani su projekti toplana u Pećincima i Rumi. Naredni korak u pripremi za implementaciju predstavlja ocenjivanje spremnosti projekata i njihovih eventualnih nedostataka.

Tim povodom, u opštini Pećinci je obavljena poseta nezavisnih eksperata ispred Ministarstva rudarstva i energetike i PPF 5 programa koji finansira EU, i koji pruža pomoć ministarstvu pri izboru i utvrđivanju prioriteta.

Analiziran je projekat CHP toplane u Pećincima, njegovi osnovni parametri za implementaciju, stanje tehničke dokumentacije, vlasnički odnosi, opravdanost i održivost investicije, i sl. Pored angažovanih eksperata sastanku su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, predstavnici JKP „Sava“ Pećinci i direktor RRA Srem, Milan Mirić.

Konstatovan je dobro zamišljen koncept razvoja projekta nove toplane, pre svega u činjenici njenog izmeštanja iz centralne zone naseljenog mesta Pećinci i korištenja biomase kao pogonskog goriva. Kao naredni korak nameće se izrada detaljne studije opravdanosti ovog postrojenja čime bi se dobilo najoptimalnije varijantno rešenje za toplanu, vrstu biomase koji bi koristila kao i konzum potrošača imajući u vidu potrebe građana, javnih ustanova, ali i privrede za isporukom toplotne i električne energije. Eksperti će u tom pogledu dati svoje ocene spremnosti projekata i predlog daljih neophodnih koraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.