OLD-NEWSBiomasa u opštinama Srema

31/10/20140

biomasa_SM

U okviru realizacije projekta pod nazivom „Mapiranje lokalnih prostornih, infrastrukturnih, resursnih i logističkih preduslova za proizvodnju električne i / ili toplotne energije iz biomase u Sremskom okrugu“ koji zajedno sprovode Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) i Regionalna razvojna agencija Srem u Sremskoj Mitrovici je 31.10.2014. održan sastanak na kome je opštinama Sremska Mitrovica i Šid predstavljen projekat, inače finansiran od strane ambasade Finske i usmeren na pitanje raspoloživosti biomase u Sremu i njenu upotrebljivosti za proizvodnju toplotne i električne energije.
Uvodnom reči, prisutnima se obratio Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem, koja je ujedno partner na navedenom projektu, ističući značaj projekta za celokupan Sremski okrug, uz konstataciju da se ovaj projekat posmatra kao deo većeg projekta usmerenog na smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji, koji sprovodi UNDP u Srbiji, a finasira GEF (Global Environmet Facility) i gde postoje namenska sredstva za finansiranje održivih projekata u oblasti korišćenja biomase. S tim u vezi je još značajnija izrada pomenute Studije, obzirom da ona treba da opiše potencijalne projekte u Sremu koji potencijalno mogu biti predmet interesovanja UNDP za pripremu investicije.
Uvodne napomene o projektu predstavio je Miodrag Gluščević, stručni saradnik Stalne konferencije gradova i opština i šef Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine, koji je kao opšti cilj projekta predočio unapređenje performansi energetskog sektora kroz intenziviranje ulaganja u obnovljive izvore energije i doprinos smanjenju negativnog dejstva na klimu kroz smanjenje emisija CO2, dok je sama svrha projekta doprinos intenziviranju investicionih aktivnosti koje se odnose na korišćenje biomase za proizvodnju energije na lokalnom nivou.
Metodološki pristup u realizaciji projektnih aktivnosti predstavili su profesori Rudarsko-geološkog fakulteta, prof.dr Dejan Ivezić i prof. dr Dejan Đukanović sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, ističući velike potencijale navedenih opština u oblasti obnovljive energije.
Predstavljanje projekta Biomase do sada je održano u opštinama Pećinci i Ruma. Preostalo je predstavljanje opštinama Irig, Stara Pazova i Inđija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.