OLD-NEWSEnergetski menadžment u opštinama u Sremu

06/11/20140

undp_finskaU prostorijama Regionalne razvojne agencije Srem, održan je sastanak povodom pripreme projektne dokumentacije za projekat pod nazivom „Otklanjanje prepreka promovisanju i podršci sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“. Ovaj projekat sprovodi se u saradnji UNDP, Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike republike Srbije i firme GFA doo, angažovane od strane UNDP za samu pripremu projektne dokumentacije.

Sastanku su prisustvovali menadžeri angažovani na pripremi projektne dokumentacije: Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku u UNDP i Zoran Kapor, generalni direktor GFA za jugoistočnu Evropu, glavni koordinatori projekta, kao i Vesa Rutanen, konsultant angažovan od strane GFA doo, koji su bili zainteresovani da od predstavnika opština Ruma, Pećinci i Irig prikupe informacije o energetskoj efikasnosti i sredstvima koji su potrebni za uvođenje energetskog menadžmenta i unapređenje energetske efikasnosti u pomenutim opštinama.

Opšti zaključak sastanka jeste da, iako postoje inicijative za razvoj i unapređenje, pitanje energetske efikasnosti u opštinama je još uvek u povoju i potrebna je pomoć između ostalog u vidu grantova kako bi se nastavilo sa aktivnostima daljeg unapređenja i implementacije. U tome svakako izuzetan doprinos može dati RRA Srem, koja je i sama zainteresovana za pitanja opravdanosti obnovljivih izvora energije, kao svojevrstan koordinator aktivnosti na nivou regiona, sagledavanjem regionalnih potreba i nametom odgovarajućih standarda.

Vrednost četvorogodišnjeg projekta iznosi 2.3 miliona USD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.