OLD-NEWSSa austrijskim partnerom zajedno u projekte energetske održivosti

16/05/20150

austria_ee_oiePrateći zakonsku regulativu o oblasti efikasnog korišćenja energije, pre svega Zakon o energetici i Zakon o racionalnom korišćenju energije, koji predviđaju i odeđene obaveze lokalnih samouprava u oblasti upravljanja energijom, kao i trendove i mogućnosti finansiranja projekata u oblasti energetike, Regionalna razvojna agencija Srem je, sa svojim  opštinama – osnivačima, pristupila formiranju Međuopštinske radne grupe za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Sremskom okrugu. (MORG za EE i OIE). U opredeljivanju za ovu aktivnost, pored činjenice da je ova oblast u R. Srbiji zakonski uređena, imalo se u vidu i to da ona predstavlja veoma važan deo sprovođenja politike i ciljeva održivog lokalnog i regionalnog razvoja. Konstatovano je da su opštine u Sremu kroz neke od sprovedenih projekata značajno vodile računa o mogućnostima energetskih ušteda i primene obnovljivih izvora energije, kao i da je RRA Srem u prethodnom periodu uspešno realizovala nekoliko važnih studija i projekata za primenu OIE, pa se formiranje MORG za EE i OIE nameće kao neophodan dalji korak.  

austria_ee_oie_03Formiranje MORG za EE i OIE predviđeno je Međuopštinskim sporazumom o upravljanju i implementaciji regionalnim projektima u Sremskom okrugu, koji su sve sremske opštine potpisale u oktobru 2013. pa će pored (1) MORG za poljoprivedu i navodnjavanja, (2) MORG za kanalizacione sisteme prečišćavanja otpadnih voda, (3) MORG za turizam, ovo biti četvrta po redu radna grupa. „Naš cilj je da se značajni potencijali sremskih opština i kompetentnost pojedinaca u znanju struke i poznavanju lokalnih prilika uključe u ovoj oblasti čime bi se obezbedio najefektivniji mogući način zaštite interesa svake lokalne samouprave ponaosob, ali i regionalna saradnja kroz uspostavu optimalnih tehničkih i organizacionih rešenja. Posebno treba imati u vidu da je ova oblast pokrivena je čitavim nizom finansijskih instrumenata, bespovratnih sredstava i fondova (nacionalnih i EU) koje je potrebno efikasno iskoristiti“, istakao je Milan Mirić, direktor RRA Srem

austria_ee_oie_01Konstitutivna sednica MORG za EE i OIE održana je u Sr. Mitrovici 16. maja, u prisustvu dvadesetočlane austrijske delegacije – ekspertskog konzorcijuma IGEA koji predstavlja regionalnu platformu Austrije u ovoj oblasti, a Srem je izabran kao region koji ima potencijal i operativnu organizacionu strukturu, te samim tim može biti predmet zvanične partnerske saradnje i podrške ovog konzorcijuma. Domaćin ovog skupa bio je grad Sremska Mitrovica sa zamenikom gradonačelnika g. Tomislavom Jankovićem. Gosti iz Austrije na čelu sa prof. dr Gerhardom Nauerom i Ewaldom Spitalerom izrazili su svoje zadovoljstvo pristupom i načinom organizovanja opština Srema i RRA Srem u kontekstu podsticanja projekata u oblasti EE i OIE. Austrijski predstavnici su nakon konstitutivne sednice MORG održali pojedinačna predstavljanja IGEA platforme za energetsku održivost sa praktičnim primerima realizovanih projekata.

Sve sremske opštine delegirale su u MORG najkompetentnije predstavnike sa svoje teritorije, iz redova sledećih institucija, pri čemu ova lista nije bila konačna: JKP/JP-ovi u sektoru od interesa, Direkcije za izgradnju, Odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine, Odeljenje za komunalnu i stambenu delatnost, Katastar, Odeljenje za budžet i finansije, ostala javna preduzeća, članovi opštinskih tela za kapitalno planiranje i programski budžet, itd.

austria_ee_oie_02Sednici su prisustvovali i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), g. Miodrag Gluščević, i predstavnik Mašinskog fakulteta univerziteta u Beogradu, g. Radoslav Galić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.