OLD-NEWSPrezentacija javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa

26/05/20150

undp_promoU Rumi je održana druga po redu prezentacija Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa. Ova prezentacija, organizovana nakon prezentacije održane u Beogradu, omogućila je privrednim društvima, zadrugama i fizičkim licima koja obavljaju registrovanu delatnost (preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva) koji ispunjavaju uslove konkursa upoznaju sa njegovim ciljem, kao i mogućnostima za investiranje.

Ovaj poziv, koji je otvoren od 8. maja do 15. oktobra 2015. godine, raspisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije kako bi pružilo podršku  investitorima u izgradnji do osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa. Bespovratna finansijska sredstava za realizaciju poziva u ukupnom isnosu od 1,6 miliona USD obezbeđuju Globalni fond za životnu sredinu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”. Pojedinačne donacije po projektu iznosiće 15% od investicione vrednosti projekta, odnosno maksimalno 266.000 USD, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost projekta veća od 1.200.000 USD

undp_promo_01Potencijalne investitore su sa svrhom, uslovima i detaljima poziva upoznali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, UNDP-a, projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” i Privredne komore Srbije. Nakon prezentacije, svi zainteresovani imali su priliku da sa predstavnicima institucija i komercijalnih banaka razgovaraju o svim elementima javnog poziva i mogućnostima koje on nudi.

Kompletna dokumentacija i informacije o Javnom pozivu mogu se naći na internet prezentacijama Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije (https://www.mre.gov.rs/energetska-efikasnost-obnovljivi-izvori.php#a54) i projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” (https://biomasa.undp.org.rs).

Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” sprovodi se u okviru međunarodne saradnje Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Cilj projekta je unapređenje održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe u Republici Srbiji.

Kontakt osobe za više informacija o projektu:

Rastislav Kragić, Savetnik

Odsek za obnovljive izvore energije

Ministarstvo rudarstva i energetike

e-mail: rastislav.kragic@mre.gov.rs

https://www.mre.gov.rs

Maja Matejić, Portfolio menadžer za energetiku

Program Ujedinjenih nacija za razvoj

e-mail: maja.matejic@undp.org

www.undp.org.rs

https://biomasa.undp.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.