OLD-NEWSUz sve pohvale, Srem sve bliži navodnjavanju

19/12/20140
zavrsna_irigacija
Završna konferencija, Hotel Park, Ruma

Regionalna razvojna agencija Srem (RRA Srem) je 18. decembra održala Završnu konferenciju projekta „Izrada Glavnog projekta i studije opravdanosti integralnog sistema navodnjavanja regiona Srem koordinisanog kroz proces osnivanja Međuopštinske radne grupe za irigaciju“ na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i ukazano na dalje aktivnosti u njegovoj realizaciji.

Projekat vredan 423.500€ finansiran je od strane EU i Austrijske razvojne agencije (ADA), koje su u projektu učestvovale sa 288.500€, dok je ostatak od 135.000€ finansiran od strane regiona Srem zahvaljujući izradi Glavnog projekta sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u opštini Inđija – podsistem Novi Slankamen.

Zadatak projekta bio je stvaranje zakonskih i organizacionih uslova za razvoj infrastrukture navodnjavanja kroz razvoj potrebne projektne dokumentacije i studije izvodljivosti, kao i formiranje Međuopštinske radne grupe sa ciljem pripreme i koordinacije projekta navodnjavanja Srema.

Konferenciji su, pored predstavnika sremskih opština, vodoprivrednih preduzeća, JVP „Vode Vojvodine“, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu – partnera sa kojima je RRA Srem i realizovala projekat, prisustvovali i predstavnici Austrijske razvojne agencije kao i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

zavrsna_irigacija_01
Milan Polak, projekt menadžer (ADA)

“Sistem vodosnabdevanja je veoma važan za celokupan Sremski region ali i šire“ – izjavio je Milan Polak, projekt menadžer Jedinice za implementaciju projekata pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu. Nenad Katanić, pomoćnik ministarke za poljoprivredu i zaštitu životne sredine istakao je mogućnost da se deo od 900.000€ državnih sredstava namenjenih navodnjavanju odvoji i za realizaciju ovog projekta. Dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine najavio je izradu Prostornog plana područja posebne namene navodnjavanja Srema koji je nastavak aktivnosti koje je RRA Srem uradila sa Austrijskom razvojnom agencijom.

Projekat obuhvata 220.000ha obradivih poljoprivrednih površina, njime je definisana faznost izgradnje sistema po opštinama odnosno faznost  izgradnje  primarne  infrastrukture navodnjavanja  sa  glavnim vodozahvatima na Dunavu i Savi i akumulacijama na Fruškoj gori i za njih će biti nadležni regionalni i nacionalni nivoi institucija.

Realizacijom projekta dobijeni su dokumenti značajni za dalje koncipiranje realizacije projekta navodnjavanja regiona Srem, uključujući organizacioni, tehnički i finansijski aspekt i na taj način je stvorena osnova za dalje aktivnosti ulaganja u sisteme navodnjavanja u Sremu.

Aktivnosti pokrenute ovim projektom upućuju na njegovu izvodljivost. Vreme realizacije projekta procenjeno je na 30 godina.

Završnoj konferenciji prethodila je X, finalna sednica Međuopštinske radne grupe za poljoprivredu i navodnjavanje (MORG), a u okviru  projekta Integralnog sistema navodnjavanja regiona Srem, na kojoj su prezentovani etapnost realizacije i značaj uspostavljanja organizaciono-upravljačke strukture u razvoju Integralnog sistema navodnjavanja regiona Srem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.