OLD-NEWSSa ministrom poljoprivrede o projektima navodnjavanja u Sremu

04/09/20170

nedim_01Na poziv ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, u Sremskoj Mitrovici je održan sastanak sa predsednicima sremskih opština i njihovim saradnicima u vezi projekata navodnjavanja u Sremu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici RRA Srem, Voda Vojvoodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Povod za sastanak su raspoloživa sredstva za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda.
Imajući u vidu da je RRA Srem 2014. godine okončala izradu Studije opravdanosti i Generalnog projekta navodnjavanja Srema, u međuvremenu se radilo na dodatnim uslovima i povećavanju stepena spremnosti ovog regionalnog infrastrukturnog projeka. Inicirana je izrada Prostornog plana navodnjavanja Srema koji su upravo usvaja pred poslanicima Skupštine AP Vojvodine. Usvajanjem ovog Prostornog plana, Srem će spadati u regione u Srbiji koji su najspremniji u pogledu pokretanja projekata navodnjavanja.

Direktor RRA Srem, g. Milan Mirić i menadžer za infrastrukturu, g. Bora Obradović predstavili su prisutnima aktuelne projekte koji se mogu pokrenuti kao kandidati za Abu Dabi fond. Radi se o podsistemima na teritoriji grada Sr. Mitrovica, opštine St. Pazova, opštine Inđija, kao i opština Ruma i Pećinci. Prvi korak je izrada Studije opravdanosti prema zahtevima ADF fonda, a potom faze pripreme tehničke dokumentacije i pribavljanja zemljišta gde je potrebno. RRA Srem je viđena kao glavni obrađivač Studije za koju će biti oformljen poseban stručni tim saradnika iz različitih institucija. Ukupna površina koja bi se u ovoj fazi mogla obuhvatiti navodnjavanjem je oko 25.000 ha. Preliminarna vrednost investicije je 65 mil. €.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.