OLD-NEWSRRA Srem pojačava konkurentnost projekata u oblasti EE i OIE

13/11/20150

enesco_2015Od početka svog rada, RRA Srem je kao jedan od prioriteta imala podizanje svojih kapaciteta u oblasti Energetske efikasnosti i Obnovljivih izvora energije (EE i OIE). Iskustvo je sticano kroz konkretne projekte kao što su priprema tehničke dokumentacije za korišćenje solarne energije u predškolskim ustanovama u Sremu, jačanja energetskog menadžmenta u sremskim opštinama, izrada Studije potencijala biomase u Sremu … itd.

Zahvaljujući ovakvom pristupu i ulozi koju ima u ovoj oblasti, RRA Srem je bila prepoznata od strane privatnog partnera kome je pružila tehničku podršku u pripremi konkursne dokumentacije za projekte izgradnje tri energetske postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, odnosno biogasa u Baču.

Celokupna dokumentacija je pripremana za Javni poziv u okviru projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je iznosio 1,6 miliona dolara.

Uloga RRA je bila da izvrši detaljnu analizu projekta, valorizaciju postojeće tehno-ekonomske dokumentacije investitora, pripremu aplikacije i prateće dokumentacije kao i  samu proceduru podnošenja finalne aplikacije u skladu sa uslovima konkursa.

Nakon objavljenih rezultata je neosporno potvrđen kvalitet rada RRA Srem, jer je konkursna dokumentacija ocenjena sa najvišim ocenama od strane evaluacione komisije Ministarstva rudarstva i energetike i sva tri energetska postrojenja su dobila bespovratna sredstva.

Ugovore o dodeli je potpisao ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, istakavši stratešku opredeljenost Vlade za podizanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.