OLD-NEWSPredstavljena draft verzija Studije opravdanosti za četiri biogasne stanice u Sremu

30/05/20170

giz_morg_01

Regionalna razvojna agencija Srem u partnerstvu sa nemačkom organizacijom GIZ DKTI sprovodi projekat pod nazivom: „Razvoj održivog tržišta bioenergije u regionu Srema“. Današnja radionica, organizovana u hotelu „Park“ u Rumi namenjena predstavnicima medija i civilnog sektora, imala je za cilj unapređenje znanja u vezi pokretanja i realizacije projekata proizvodnje biogasa, što će predstavnicima ovih organizacija koristiti u daljem profesionalnom radu.

Milan Mirić, direktor RRA Srem otvorio je skup i ujedno zahvalio predstavnici GIZ DKTI, gđi Zorici Kresoli na ukazanom poverenju da se u regionu Srem finansira izrada Prethodne studije opravdanosti za četiri biogasne stanice pri izabranim poljoprivrednim gazdinstvima u Sremu.

S obzirom da su biogasna postrojenja u Srbiji još uvek nedovoljno razvijena, uvodnu prezentaciju na temu mogućnosti izgradnje elektrana na biogas u okviru porodičnih gazdinstava, održao je Goran Knežević, predstavnik Green Mile Team, d.o.o. iz Novog Sada, obrađuvač Studije. Osim na suštinu samih biogasnih postrojenja, gdin Knežević je akcenat stavio na čitav set propisa koje je donela Vlada Srbije odnosno povoljnije feed – in tarife koje su aktuelne do kraja sledeće godine. To je konkretno doprinelo da je od postojećih tri elektrane na boigas koliko ih je bilo do 2013. godine sada u funkciji još pet. Dodatni benefiti su: unapređen tretman otpadne organske materije poput životinjskog stajnjaka,  proizvodnja toplotne energije koja se može koristiti za potrebe same farme, smanjenje neprijatnih mirisa, smanjenje efekta staklene bašte. Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora, Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju razvoja u budućnosti.

giz_morg_02S obzirom da je izrada gore navedene Studije  bila jedna od aktivnosti u projektu i predstavlja njegov glavni rezultat, današnji događaj bila je prilika da se održi  i IV sastanak Međuopštinske radne grupe za energetsku efikasnost  i Obnovljive izvore energije (MORG za EE/OIE) u okviru GIZ DKTI podrške.  Prezentovani su trenutni rezultati Studija za 4 biogasne stanice u Sremu tj. za 4 izabrana poljoprivredna gazdinstva. Na primerima različitih modela: sa sopstvenim raspoloživim stajnjakom, uz razvojne planove i nabavke sirovine u okolini i uz učešće bankarskih kredita do 70%, zaključak je da su najisplativiji modeli biogasnih postrojenja sa 80% sopstvenog stajnjaka, jačine od min. 75 KW instalisane snage. Gazdinstvo koje bi do kraja sledeće godine potpisalo ugovor, postojeće feed – in tarife važile bi u narednih 12 godina. Toplotna energija je neiskorišćen resurs i u rešavanje tog problema treba da se uključi država uvođenjem odgovarajuće pravne regulative.

Članovi MORG za EE/OIE  jednoglasno su dali saglasnost na draft verziju Studije.

Na kraju sastanka predstavljen je projekat kojim je RRA Srem aplicirala kod Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a u okviru Programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju u republici Srbiji. Kroz projekat planirano je da se uspostavi energetski menadžment u svim opštinama Srema i oformi Regionalni centar za održivi razvoj i podršku EE i OIE sa fokusom na biomasu. Naročito je značajna aktivnost izrade energetske revizije javnih zgrada u sremskim opštinama u skladu sa Zakonom o racionalnom korišćenju energije, čime bi se doprinelo smanjenju korišćenja primarne energije a region Srema postao „Zeleni region“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.