OLD-NEWSPrepoznat potencijal projekata iz Srema

25/06/20150

dunav_2015U evropskom centru za debatu i kulturu „GRAD“ obeležen je Dan Dunava u Srbiji, čime se Srbija pridružila tradiciji koja se od 2004. godine neguje u 14 evropskih zemalja u Dunavskom slivu i predstavlja najveći rečni festival ovoga tipa na svetu. Događaj je organizovao projekat „Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi i sufinansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Događaj su otvorili Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Lukrecija Đeri, državna sekretarka u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija i Wolfgang Wagner, ministar savetnik u Ambasadi Austrije u Srbiji  koji su istakli značaj Dunava za ukupan razvoj Srbije i podršku koju Evropska unija pruža Srbiji na sprovođenju Dunavske strategije u Srbiji, kroz projekat „Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“ – SEDDSR. Projekat je vredan 19 miliona evra i trajaće do juna 2016. godine.

SEDDSR je razvio program donacija i odabrao 17 projekata čije sprovođenje je finansijski podržao sa ukupno 3,3 miliona evra. Prezentujući ciljeve i rezultate, menadžer projekta Klaus Kaper iskazao je spremnost programa i ADA -e da odabrane projekte podrži u narednom periodu implementacije i tako podstakne  njihovu održivost. Među ovim projektima koji za cilj imaju promociju i pozicioniranje Dunavske regije u Srbiji, privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mesta, proizvodnju i preradu hrane su i dva projekta koje u partnerstvu sa opštinama Srema i regionalnim institucijama, realizuje RRA Srem: „Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem“ i „Dunavski biciklizam – uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“.

dunav_2015_01Na događaju su predstavljene i strategije „Teritorijalna marketing strategija Dunavskog regiona u Srbiji“, koja pruža smernice za valorizaciju razvojnih potencijala Podunavlja u Srbiji i „Plan marketinga destinacije, marketing alata i turističkih proizvoda u Dunavskom regionu u Srbiji“, koji predstavlja praktičan vodič opštinama u Dunavskom slivu u Srbiji kako da razvijaju i promovišu svoje brojne turističke potencijale.

Na panel diskusiji „Razvojne perspektive Dunavskog regiona u Srbiji“ učestovali su, između ostalih, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. Razgovaralo se o načinima valorizacije Dunava i kako može da postane karika povezivanja Srbije sa ostalim zemljama Dunavskog regiona, prioritetima u investiranju, ulozi regionalnih i pokrajinskih institucija, Privredne komore Srbije u teritorijalnom razvoju podunavske oblasti kao i najefikasnijim modelima upravljanja destinacijom Dunav u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.