OLD-NEWSBiciklističkom rutom Srem na svetski sajam EXPO 2015 u Milanu

09/06/20150

expo_01Republika Srbija se po drugi put pojavljuje na Svetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu sa zvaničnom temom nastupa  „Okusi hranu. Oseti život.“ Nastup Republike Srbije u okviru kog je predviđena četrnaestodnevna promocija regiona AP Vojvodine nastojaće da posetiocima paviljona bliže dočara kako izgleda današnja Srbija kroz bogatu srpsku kuhinju, kulturu i tradiciju. Predviđeni termin nastupa AP Vojvodine je od 1. 06. – 14. 06. 2015. u okviru kog su Sremci imali čast da nastupaju prvi i svoje gastro – turističke potencijale promovišu u periodu od 1.06. – 3.06.2015.

Region Srema, najpoznatiji po svom Vinskom putu i vinogradima zasađenim u doba rimskog cara Proba, ali i tradicionalnom spremanju Sremskog kolača, kuglofa i medenjaka uz nezaobilazne etno manifestacije i prisustvo Sremskih tamburaša, prezentovan je na jasan, zanimljiv i originalan način čime se pokazalo da je ključ budućeg održivog razvoja u proizvodnji i plasmanu zdrave hrane, u daljem negovanju i podsticanju tradicije, multikulturalnosti i ekološke samosvesti. To su u prva dva dana na najbolji način prikazali, uz nezaobilazni Kitchen show i degustaciju najboljih vina, kuglofa i medenjaka, TO Sremski Karlovci, opštine Ruma i Inđija, iriška vinarija „Mačkov podrum“ , karlovačka vinarija „Kiš“ i inđijska vinarija „Acumincum“.

Regionalna razvojna agencija Srem je sa svojim projektom „Dunavski biciklizam – uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“, trećeg dana promocije Srema i njegovih razvojnih potencijala, pokazala da je obavezan uslov održivog razvoja nastavk  ulaganja i privlačenje investicija u istraživanje i razvojne projekte, regionalno povezivanje uz negovanje i jačanje lokalnog identiteta.

Utisak je da  su brojni posetioci paviljona uživali svim čulima, uz opuštenu domaćinsku atmosferu i konzumiranje sremske hrane i vina, u ambijentu koji je povezao ruralno i urbano te na specifičan način dočarao sremsku kulturu, tradiciju i poslovnost.

Osim toga, najznačajnija korist za  privredu Srema jeste promovisanje i pozicioniranje Srema kao investicionog i trgovinskog partnera koji ima razvojne projekte  u koje vredi ulagati. Nezaobilazan je i aspekt  ekološki čistog regiona Srem sa razvijenom poljoprivrednom  proizvodnjom i pružanjem podrške malim proizvođačima, sa posebnim naglaskom na razvoj Srema kao turističke destinacije u svesti investitora, poslovnih partnera i potencijalnih posetilaca iz Evrope i sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.