OLD-NEWSPripreme projekata za investiciono ulaganje u navodnjavanje u Sremu

11/02/20170

abudhabi_001RRA Srem, kao institucija koja se bavi regionalnim konceptima razvoja, u prethodne četiri godine razvijala je tehničku dokumentaciju koja se odnosila na velike infrastrukturne sisteme, između ostalog, i na uspostavljanje regionalnog sistema navodnjavanja Srema. Ovaj pristup je podrazumevao izradu tehničke i studijske dokumentacije koja je u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, i predstavljala je osnov za dalje aktivnosti na definisanju urbanističko planskih uslova kao i detaljnijih i viših nivoa projektovanja regionalne infrastrukture. Tako je, uz korišćenje donatorskih sredstava, urađena Studija opravdanosti i Generalni projekat navodnjavanja Srema. Na osnovu ove dokumentacije stekli su se i uslovi za izradu Prostornog plana područja posebne namene navodnjavanja Srema, što je na predlog RRA Srem i učinjeno. Ovaj prostorni plan se trenutno nalazi u završnoj fazi izrade kod Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Nakon sastanaka i razgovora sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, započeta je nova, viša faza pripreme tehničke dokumentacije za navodnjavanje u Sremu. Sredstva za realizaciju projekata predviđaju se iz raspoloživih fondova, kao što je Abu Dhabi razvojni fond.

U tom smislu održano je nekoliko zajedničkih sastanaka ključnih aktera za navodnjavanje u Sremu – Vode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, grad Sremska Mitrovica, RRA Srem, VDP „Sava“ itd., i doneseni zaključci o narednim koracima i načinima operativnog sprovođenja plana korišćenja sredstava. To će podrazumevati na prvom mestu izradu tehničke dokumentacije do nivoa građevinske dozvole za izgradnju sistema navodnjavanja. Grad Sremska Mitrovica je predviđen kao područje gde postoje uslovi da se infrastruktura navodnjavanja najpre razvija.

Srem bi sa ovim investicijama mogao biti prvi region u Srbiji koji je sistematično razvijao regionalni koncept i došao do pozicije povlačenja sredstva u milionima evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.