OLD-NEWSPredati projekti vredni 1.500.000€

15/11/20112
-

Danas je okončan rok za predaju projektnih aplikacija u okviru prekograničnog programa Srbija – Hrvatska. RRA Srem je u ovom pozivu učestvovala sa ukupno šest projekata od kojih  je u jednom projektu glavni aplikant, a u ukupno pet projekata partner. Nastojanja RRA Srem išla su u pravcu razvojnih tema i zastupljenosti celog Sremskog okruga u ovim projektima.  Saradnja je realizovana sa opštinama Ruma, Pećinci, Šid, Irig, ali i sa drugim institucijama u regionu kao što su, Nacionalni Park Fruška Gora, Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija, Poljoprivredna škola u Rumi, Poljop. savetodavna služba u Rumi,  Zekin salaš, i sl.

-

U prekograničnom regionu Hrvatske projektna saradnja je uspostavljena sa Upravnim organima Vukovarsko-Srijemske županije, Regionalnom razvojnom agencijom Vukovarsko Srijemske županije, Gradom Vinkovci, Gradom Vukovarom, Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, drugim udrugama i zajednicama.

Kroz projektne aplikacije najviše su bile zastupljene teme iz oblasti razvoja turizma (vinarstvo, biciklističke rute), primena obnovljivh izvora energije, zaštita životne sredine u oblasti održive poljoprivrede, upravljanja građevinskim otpadom i sl. Ukupna vrednost projekata je oko 1.500.000€.

Pored aktivne uloge u pisanju i budžetiranju projekata, RRA Srem je usmeravala i koordinirala partnerstva u okviru ovog poziva, i samim tim olakšala prekograničnu saradnju  institucija i realizaciju projektnih ideja. Buduća uloga RRA Srem u implementaciji  potencijalno odobrenih projekata je učešće u projektnim timovima, koordinacija i vođenje projekata, organizovanje obuka i stručnih edukacija, ali i novo zapošljavanje saradnika na ovim projektima, što će biti šansa za mlade stručne saradnike u našem regionu. Takođe, RRA Srem će pružiti svu stručnu podršku i resurse  za izvođenje javnih nabavki, promotivnih aktivnosti, izveštavanje potrebnih tokom implementacije projekata.

Svakako, jedna od neposrednih koristi ovog poziva jeste da su se tokom perioda pripreme projekata uspostavila prekogranična partnerstva i zajednički projektni rad timova sa obe strane granice. Ovo predstavlja značajan resurs za buduću saradnju obzirom na vrlo skori ulazak Hrvatske u EU i poziciju Srbije odnosno Sremskog okruga da će se nalaziti na području vrlo intenzivne saradnje i povlačenja EU fondova, tj. u poziciji koju je do sada imala Hrvatska kao kandidat. RRA Srem će očito spremno dočekati ove okolonosti i postati lider razvoja u regionu.

2 comments

  • Radovan Lemaić

    17/12/2011 at 15:20

    Poštovana Gospodo,
    kada ste već objavili podatke koje je sve konkurisao na program preko-granične saradnje
    nije loše znati da je više organizacija učestvovalo neko što ste objavlili.
    MEDICAL IN FOND iz Indjije je konkurisao kano nosilac projekta na temu razvoj banjskog turizma.
    Partner u Vojvodini je Turistički organizacija Vojvodine a sa hrvatske strane EE KLASTER iz Osjeka.
    Vrednost projekta je oko 150.ooo eura.

    Reply

    • admin

      19/12/2011 at 10:38

      Poštovani g. Lemaić,

      kao što možete videti iz članka, podatke koje smo objavili se tiču samo projekata na kojima je RRA Srem učestvovala direktno kao nosilac ili kao partner. Verujemo da je iz regiona Srema predato mnogo više projekata za koje mi nemamo informacije, već su to bile pojedinačne inicijative kao i vaša. Čestitamo vam na predatoj aplikaciji i želimo da bude uspešna. Takođe vam se zahvaljujemo na interesovanju za naš rad, i ostajemo na raspolaganju za eventualnu buduću saradnju.
      Srdačan pozdrav!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.