OLD-NEWSSrem, regionalno pre svih

04/02/20133

RRA Srem je na današnjem radnom sastanku čiji je domaćin bila opština Inđija, ušla u finalnu fazu institucionalnog organizovanja regiona Srema u cilju što efikasnije pripreme budućih projekata kao i „regionalizacije“ postojećih lokalnih projekata. Time će se u velikoj meri povećati šansa za dobijanje pomoći ili kredita donatorskih-finansijskih institucija, sa posebnim fokusom na predpristupne fondove EU.
Model buduće saradnje u regionu će biti zasnovan na Jedinici za upravljanje projektima (JUP) pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem kao i odgovarajućim pratećim organima: Forumu opština i Međuopštinskim radnim grupama (MORG), formiranih pre svega u cilju razvoja projekata infrastrukture kao i regionalnog ekonomskog razvoja u celini.Shodno ulozi koju ima u sremskom regionu, prvenstveno u pogledu balansiranja lokalnog održivog razvoja opština osnivača na regionalnom nivou, RRA Srem je pokrenula ovu inicijativu i predstavila je tokom niza pripremnih sastanaka, osnivačima (grad Sremska Mitrovica i opštine Ruma, Irig, Šid, Inđija, Stara Pazova i Pećinci, Regionalna PK) ali i nadležnim pokrajinskim i republičkim organima i dobila je nedvosmislenu podršku.

„Opšte mišljenje je da Srem pravi veliki iskorak kada su u pitanju regionalni projekti. Jasno je da projekti koji budu realizovani pod okriljem RRA Srem, neće ugroziti lokalne projekte već će biti dodatna alternativa za bržu realizaciju lokalnih inicijativa. Prednost Srema kao regiona je spremnost opština koje ga čine da međusobno sarađuju, što su mnogi uspešni projekti već pokazali“ – istakao je Milan Mirić, direktor RRA Srem. Takođe je naglasio da bi se pri tom projektno finansirali i ljudi iz struke koji bi bili isključivo sa lokala.
Podršku ovakvom načinu udruživanja dalo je i Ministarstvo za lokalnu samoupravu  čiji je cilj da se u naredne tri do četiri godine usvoji Nacionalni plan regionalnog razvoja koji će biti usklađen sa regionalnim planovima. “Ministarstvo će ubuduće sigurno podržavati i međuopštinsku saradnju i projekte kao i osnivanje zajedničkih javnih preduzeća, firmi, bilo kakvo smanjenje trošaka…”, istakao je Edi Majstorović, državni sekretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu i dodao da će međuopštinski projekti biti jedan od prioritet u opredeljivanju sredstava iz budžeta.
Na ovaj način, RRA Srem i sam region, ostvarili bi osnovni preduslov, a to je da se uspešni projekti mogu ostvariti isključivo angažovanjem lokalnih tj. opštinskih potencijala, interesno povezanih u okviru zajednički identifikovanih regionalnih projekata.

Sledeći korak nakon ovog sastanka jeste potpisivanje zajedničkog sporazuma o osnivanju međuopštinskih radnih grupa i dalji rad na regionalnim projektima.

3 comments

    • admin

      13/02/2013 at 09:16

      Poštovani,
      pre svega, zadovoljstvo nam je da vidimo da pratite rad našeg sajta. Kao što ste videli na kraju članka, sledeći korak je potpisivanje zajedničkog sporazuma o osnivanju međuopštinskih radnih grupa od strane svih sedam predsednika sremskih opština. Što se tiče regionalnih projekata, RRA Srem je trenutno na pripremi tri projekta (jedan kao nosilac i dva kao partner) po pozivu u okviru programa ”Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji”, čiji je rok 28.02.2013 god. Nadamo se da rezultati neće izostati.
      Pozdrav i puno uspeha u budućem radu.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.