OLD-NEWSUvodna konferencija projekta „Uspostavljanja inovacionog Startap Centra Stara Pazova“

13/02/20190

uvodna-konferencijaU Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije održana je uvodna konferencija projekta “Regionalni centar za održivi razvoj Srema” – I faza: Uspostavljanja inovacionog Startup centra u Staroj Pazovi. Sprovode ga Regionalna razvojna agencija Srem, Opština Stara Pazova i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Tom prilikom, predstavljene su projektne aktivnosti i delovanje Međuopštinske radne grupe za inovacionu delatnost.

Vlada Republike Srbije izdvojila je  45.279.610,10 dinara za uspostavljanje inovacionog Start up centra u Staroj Pazovi. Projekat se realizuje u tri faze:

I faza: Adaptacija prostora namenjen za rad Inovacionog Startap centra Stara Pazova (ICSP), u cilju obezbeđenja infrastrukturnih uslova za rad startapova;

II faza: Opremanje ICSP u cilju obezbeđivanja tehničko – tehnoloških uslova za rad startapova;

III faza: Realizaciju programa rada i upravljanja ICSP u cilju obezbeđenja održivosti poslovanja i razvojnih aktivnosti podrške startapovima.

Predstavnici Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Prof.dr Bojan Lalić i Prof. Radoslav Galić, istakli su da je do sada uspostavljeno 8 ovakvih centara u Srbiji ukupne vrednosti 250 miliona dinara, a isto toliko novca i centara očekuje se i u ovoj godini.

Regionalni centar za održivi razvoj Srema predstavljaće mesto gde ideje postaju biznis a bave se energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta od strane direktora RRA Srem Milana Mirića i projekt menadžera Bore Obradovića.

Projekat realizuju Regionalna razvojna agencija Srem i Opština Stara Pazova koja je između ostalog obezbedila poslovni prostor, u strogom centru na površini od oko 300 metara kvadratnih, čije opremanje je u toku, a otvaranje centra očekuje se u naredna dva meseca. Pomoćnica predsednika Opštine Stara Pazove Marina Savić je istakla da je Stara Pazova pokazala da prati dinamiku razvoja tržišta gde su inovacione delatnosti ozbiljan segment koji je u razvoju.

Upravnica centra Tanja Mijajlović, saopštila je da su glavni razlozi za osnivanje centra u ovom delu Srema, geografski položaj Stare Pazove, koja se nalazi između dva najveća privredna i univerzitetska grada u zemlji i sa najvećim brojem privrednih subjekata. Glavni rezultati projekta bi bili: Aktivna inovaciona regionalna mreža, Dostupnost  novih  usluga  inovacione  podrške, Celokupni  proces,  sa  uključenjem  realnog  (proizvodnog)  sektora  vodio  bi  novo- osnovani MORG za inovacije i razvoj, Podignutn kapaciteti regionalnih startapova i Internet   platforma   inovacionih   znanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.