OLD-NEWSKroz odobrene projekte Dunavske strategije RRA Srem realizuje preko pola miliona €

04/09/20132
kepper_dunavska
Milan Mirić, direktor RRA Srem i Klaus Kapper direktor kancelarije ADA u Beogradu

Regionalna razvojna agencija Srem uspešno je konkurisala za finansijku pomoć u okviru EU programa Socio-Ekonomskog razvoja Dunavske regije u Srbiji. Radi se o EU fondu od 3,5 miliona EUR koji je namenjen za podršku razvoja preduzetništva, turizma, zaštite životne sredine u dunavskom regionu Srbije. Ovaj fond realizovao se uz podršku i finansijsku pomoć Austrijske razvojne agencije ADA koja je odobrila i dodatnih 1,5 mil EUR sopstvenih sredstava.

Uspešnost RRA Srem u ovom pozivu meri se činjenicom da je u konkurenciji od ukupno 104 projekta drugih gradova i institucija, RRA Srem odobreno dva projekta ukupne vrednosti 560.000 EUR. Radi se o projektima: „Navodnjavanje poljoprivrednih površina regiona Srem“, i projekat „Uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“.

Oba projekta su regionalnog karatera, i obuhvataju celu teritoriju Sremskog okruga sa pripadajućim opštinama. U projektu navodnjavanja, pored opština biti će uključene i druge stručne institucije poput JVP Vode Vojvodine, Hidrosrem, Galovica, ali isto tako i predstavnici privatnog sektora i velikih poljoprivrednih sistema koji posluju u Sremu. Cilj je da se kroz implementaciju projekta uključe sve relevantne institucije i zainteresovane strane i da se kroz organizovanu Međuopštinsku radnu grupu za poljoprivredu i sisteme navodnjavnja dođe do adekvatnih projektnih rešenja. Glavni rezultat ovog projekta jeste da se naprave bazni dokumenti za razvoj sistema navodnjavanja Srema, a koji su po domaćem zakonodavstvu neophodni za njegovu realizaciju. Tehno-ekonomska dokumentacija razvijena po ovom projektu u svemu će odgovarati i zahtevima međunarodnih donatorskih i finansijskih institucija i kao takva će biti osnov bilo koje potencijalne finansijske pomoći. Reč je o projektu kolosalnog značaja. Ranije procene za sistem navodnjavanja Srema dolazile su do investicione vrednosti od preko 500 miliona EUR.

dunav_veloDrugi odobreni projekat pod nazivom „Uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“ podrazumevaće izradu projektno-tehničke dokumentacije koja će obuhvatiti pre svega Studiju potencijala ove rute. Tim pre, jer ruta najvećim delom prolazi kroz područje Nacionalnog parka „Fruška gora“. Biće sagledane sve mogućnosti razvoja biciklističkog turizma ovog dela Srema, uključujuči prirodna bogatstva, kulturno nasleđe, a i vođenje rute do jedinstvenih fruškogorskih manastira i jezera. Projektom će biti obuhvaćeno saobraćajno obeležavanje rute, neophodna prateća infrastruktura (odmorišta, alternativni pravci, projekat fizičke izgradnje pojedinih deonica rute i sl). Dužina osnovnog pravca rute iznosi 142 km.

Specifično za oba projekta jeste da će se realizovati kroz rad Međuopštinskih radnih grupa (međuopštinska grupa za poljoprivredu i navodnjavanje i međuopštinska grupa za turizam). Cilj RRA Srem je da se nesumnjivi potencijali sremskih opština i kompetentnost pojedinaca u znanju struke i poznavanju lokalnih prilika uključe u realizaciju EU projekata. Time se obezbeđuje i regionalni karakter projekata, poželjnost daljeg finansiranja od strane EU i drugih donatora, a to podrazumeva i čvršću međuopštinsku saradnju i uspostavljanje najoptimalnijih i najeftinijih rešenja u razvoju Sremskog okruga.

Početak realizacije projekata je septembar 2013. i trajaće narednih 12 meseci.

2 comments

 • Lale

  29/09/2013 at 14:29

  Svaka cast srugovi

  Puno pozdrava od Laleta

  Reply

  • admin

   29/09/2013 at 22:00

   Hvala, poštovane kolege iz Centrale …
   Nadamo se što skorijem susretu i saradnji, srdačan pozdrav.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.