OLD-NEWSProjektne inicijative koje afirmišu obrazovanje i primenjenu nauku u oblasti zaštite životne sredine

11/09/20150

ntc_2015Regionalna razvojna agencija Srem je sa partnerima: Institut ekonomskih nauka (Beograd), Vodoprivredni institut „Jaroslav Černi“ (Beograd), i opštinom Pećinci pokrenula projektnu inicijativu oko formiranja „Nacionalnog centra za obuku operatera postrojenja za preradu otpadnih voda“. O tome je potpisan Sporazum o namerama kojim su svi partneri kao članovi jedinstvenog konzorcijuma potvrdili svoju nameru o realizaciji ovog projekta. Lokacija budućeg Centra je novoizgrađeni prečistač otpadnih voda u Šimanovcima. Sa ovim projektom konzorcijum je aplicirao za sredstva kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po javnom pozivu za predloge projekata za revitalizaciju i razvoj istraživanja i obrazovanja u javnom sektoru.

U Srbiji je trenutno u procesu izgradnje, ili pripreme za izgradnju, više postrojenja za preradu otpadnih voda, za koje ne postoji obučen i edukovan kadar koji bi preuzeo operativno upravljanje po njihovoj izgradnji.

Cilj udruživanja strana potpisnica je formiranje modernog trening centra na parceli novoizgrađenog prečistača u Šimanovcima, u kojem bi se u budućnosti obučavali operateri postrojenja za preradu otpadnih voda iz cele Srbije.

Ovim projektom iskorišćena je činjenica da opština Pećinci posvećuje posebnu pažnju i konstantno radi na poboljšanju stanja u oblasti tretmana otpadnih voda, te je na svojoj teritoriji izgradila drugi prečistač na lokaciji naseljenog mesta Šimanovci, koji je, zbog svog modernog koncepta i kvalitetne opreme pogodan da se upotrebi kao nastavni poligon za praktičnu obuku operatera.

Regionalna razvojna agencija Srem je pripremila ovu aplikaciju, i zadužuje se za operativno upravljanje projektom u punoj koordinaciji sa ostalim članovima konzorcijuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.