OLD-NEWSProtokol o saradnji RRA Srem i LAG Fruška gora – Dunav

28/11/20150

lag_2015U hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori je održana LEADER 2 Konferencija u organizaciji Lokalane akcione grupe (LAG) Fruška gora-Dunav sa međunarodnim učešćem. Na Konferenciji su prisustvovali predstavnici civilnog, privatnog i javnog sektora iz opština Beočin, Šid, Sremski Karlovci i Bačka Palanka članica LAG – a, gosti iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Konferenciju je otvorena predstavljanjem iskustava gostiju iz LAG Baranja kao jednog od najuspešnijih LAG područja u Hrvatskoj, koji su izneli dragocene primere svojih aktivnosti i ostvarenih rezultata, mereni izgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, poslovnom infrastrukturom, biciklističkim stazama.  Roman Haken, član Evropskog socio-ekonomskog odbora, izneo je primere dobre prakse kroz  realizaciju LEADER programa i funkcionisanja  LAG – ova  u Češkoj, kojih  ima preko 170 i obuhvataju 97% ruralnog dela teritorije Češke.

Specijalan gost Konferencije bio je Dragan Mirković, pomoćnik Ministara poljoprivrede i zaštite životne sredine koji je prezentovao dosadašnje aktivnosti Ministarstva na akreditaciji LEADER programa za Srbiju. Takođe je dao i određene preporuke za rad LAG – ova u narednoj godini, kako bi spremni dočekali akreditaciju u 2017. godini i time stekli mogućnost za korišćenje IPARD sredstava.

U sferi međuregionalnog povezivanja i jačanja međunarodne saradnje, ştvaranja novih okvira za pokretanje projektnih inicijativa, potpisan je i protokol o saradnji između LAG Fruška gora – Dunav sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem, Nacionalnim parkom Fruška gora i LAG Baranja. Kao bi se od samog starata osetili efekti dogovorene saradnje, održana je i međunarodna radionica kojoj su prisustvovali: Roman Haken, predstavnici LAG Fruška gora – Dunav, potpisnici protokola o saradnji,  Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Doboja. Tokom vrlo dinamične diskusije, razmenjene su ideje o  načinima  komunikacije,  dinamici budućih sastanaka i aktivnosti,  prvenstveno na izradi Strategije lokalnog razvoja kao ključnog dokumenta za rad LAG –a.

RRA Srem je pokazala spremnost da pruži punu podršku ovoj inicijativi, naročito u delu identifikacije,  pripreme i implementacije projekata koji će na najefikasniji način intezivirati socio – ekonomski razvoj ovog LAG područjan ali i regiona u celini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.