OLD-NEWSZavršna konferencija projekta Dunav bike

27/08/20140

srembike_zavrsnaU sklopu promocije rezultata projekta „Dunavski biciklizam – uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“, finansiran sredstvima EU IPA i Austrijske razvojne agencije, Privredna komora Srbije iz Beograda bila je domaćin Završne konferencije, 27.08.2014. Konferenciji su prisustvovali predstavnici turističkih organizacija, Nacionalne agencije za regionalni razvoj, opština partnera i saradnika na projektu, predstavnici  udruženja i biciklističkih saveza. Posebno treba istaći prisustvo predstavnika Vukovarsko – Srijemske županije, Vukovarske agencije za razvoj HRAST i Županijske komore Vukovar kao partnere izuzetno zainteresovane za nastavak projekta i njegove buduće efekte.

Konferenciju je uvodnom reči otvorio Zoran Novaković, koordinator kancelarije Dunavske strategije pri Privrednoj komori Srbije. Iskazao je dobrodošlicu svim prisutnima i ukazao na veliki značaj i efekte ovog projekta na ukupan socio – ekonomski razvoj regiona, istakavši da je cikloturizam jedan od najperspektivnijih grana turizma.

Vladimir Vlaović, sekretar Sremske privredne komore, nosioca projekta „Dunavski biciklizam – uspostavljanje regionalne biciklističke rute Srem“ dodao je da će ovaj projekat imati veliki uticaj na razvoj turizma u Sremu, s obzirom da ruta većim delom prolazi kroz Nacionalni park Fruška gora, ima konekciju na Dunavsku Euro Velo 6 rutu, Rutu Srijem u Hrvatskoj i potencijalno se širi na ostale regione jer ima mogućnost spajanja sa međunardnom Savskom rutom.

Ulogu u projektu  i suštinu rada Međuopštinske radne grupe za turizam posebno je istakao Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem, glavnog partnera na projektu. „Izuzetan je značaj lokalnih stručnjaka, jer MORG su sačinjavali predstavnici svih opština Sremskog regiona, opština Beočin i Bačka Palanka, NPFG i RRA Srem. Njihova uloga se posebno ogledala u pripremi projektnog zadatka za Studiju i glavne projekte,  pripremi tenderske dokumentacije, izradi Marketing plana rute. Takođe bih se zahvalio i Republičkom geodetskom zavodu na svesrdnoj podršci u izdavanju neophodne dokumentacije potrebne za pripremu glavnih projekata“.

Sanja Stupar, menadžer projekta, predstavila je rezultate projekta, posebno istakavši ulogu experata angažovanih na projektu: tender agenta angažovanog za pripremu tendera za izradu Studije i glavnih projekata, cikloexperta Jovana Erakovića zaduženog za definisanje de – tour ruta, Vladimira Pandurova angažovanog za obuke članova MORG  na temu upravljanja projektnim ciklusom, dr.Kristine Košić i dr.Vanje Dragićević sa PMF iz Novog Sada, Departmana za turizam i hotelijerstvo,  koje su održale 6 dvodnevnih obuka za  pružaoce usluga u turizmu. Kao rezultat zajedničkog rada, realizovali smo 10 tendera,  pripremili dve projektne aplikacije, definisanih 10 de – tour ruta, obučili oko 150 pružalaca usluga u turizmu.

Glavna aktivnost projekta je izrada Studije uspostavljanja regionalne biciklističke rute Srem i glavnih projekta biciklističke signalizacije, odmorišta i prateće infrastrukture čije rezultate je prezentovao prof.dr Vuk Bogdanović, predstavnik Obrađivača sa FTN Novi Sad, Departmana za saobraćaj. Posebno je istakao da je „trasa regionalne biciklističke rute Srem ucrtana u Prostorni plan AP Vojvodine. Glavna ruta je dugačka 91, 5 km, kreće od graničnog prelaza Neštin – Ilok i završava se na Banstolu gde se spaja sa rutom Euro Velo 6, sa kojom ima definisana još  tri spoja. Obeleženo je i definisano 300,9 km de – tour ruta, 4 primarne i 5 sekundarnih biciklističkih stanica i 8 odmorišta za bicikliste. Utvrđene su 42 lokacije sa obaveznom signalizacijom, 23 na glavnoj ruti a ostale na lokalnim rutama a svi ovi podaci sadržani su i u biciklističkoj karti . Urađena je i procena investicionih troškova kao i procena koristi.“

Urađena projektno – tehnička dokumentacija je osnova za konkurisanje kod EU i nacionalnih fondova, dalja ulaganja prevashodno infrastrukturno opremanje regionalne biciklističke rute Srem. Time bi ruta bila uspostavljena, obeležena i dostupna cikloturistima, što bi dalo pozitivan efekat na okolno stanovništvo, njihovo zapošljavanje, nova radna mesta i ukupan socio – ekonomski razvoj regiona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.