OLD-NEWSNovi turistički proizvod „Šumski velnes“

01/11/2019

koliba-obedskaRegionalnoj razvojnoj agenciji Srem u partnerstvu sa SRP „Obedska bara“ odobren je projekat „Izgradnja kompleksa „Šumske kolibe – Debela gora“ za unapređenje lovnog i ribolovnog turizma u okviru proširenja zajedničke turističke ponude Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“ i Turističke organizacije opštine Pećinci“. Sredstvima u iznosu od 5.000.000,00 din. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, finansiraće još jedan projekat koji će u značajnoj meri doprineti razvoju turističke destinacije i  unapređenju turističke ponude regiona Srem. Planirani period realizacije je 10 meseci.

 Za potrebe lovnog, ribolovnog i eko turizma – aktuelnog „Šumskog velnesa“, edukacije i promocije kulturnog nasleđa Donjeg Srema i područja Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, sprovođenja pratećih aktivnosti u lovu i ribolovu, odmora i okupljanja pecaroša, edukacije studenata i dece školskog uzrasta u okviru praktične i terenske nastave iz oblasti lovstva, ribarstva, šumarstva i drugih bioloških i ekoloških nauka, ukazala se potreba za izgradnju autentičnog objekta šumskog područja. Koliba kao i prostor za sedenje u vidu natkrivenih stolova i klupa ili panjeva za sedenje za 60 osoba, biće izrađen od prirodnih materijala-drvo, trska, šaš, blato, u skladu sa prirodnim ambijentom. Objekat bi bio replika nekadašnjih koliba stanovništva sremskih šuma u kome bi se mogla pripremati tradicionalna lovačka i ribolovačka jela.

S obzirom da su u zoni Kupinskih greda izrađene staze za šetnju Debela gora i Staza gromova,  u okviru turističkih i edukativnih programa SRP Obedska bara, eko-etno kompleks bi se koristio za šetnje posetilaca i organizovanih grupa, odmor, jelo, radionice i sl. Ovaj sadržaj biće upotpunjen ponudom turističke organizacije opštine Pećinci koja ima razrađenu jednodnevnu turističku rutu, čijoj atraktivnosti umnogome doprinosi električni mini bus „Zeleni zmaj“, dobijen kroz prethodni projekat RRA Srem i njenih partnera „Cikloturizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“, čiji donator je osim Vlade Švajcarske, bilo upravo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.