OLD-NEWSPrve konsultacije o odobrenim ruralno regionalnim inicijativama u Sremu

17/11/20161

niras_johnU prostorijama Regionalne razvojne agencije Srem održan je prvi konsultantivni sastanak povodom odobrenih inicijativa u okviru projekta  Podrške ruralnom i regionalnom razvoju u R. Srbiji koji finansira Švajcarska agencija za saradnju, SDC. Tri regiona u Srbiji su konkurisala za sredstva (Srem, Mačva i Šumadija) i odobreno je ukupno 5 inicijativa, od kojih su dve odobrene za RRA Srem. To su: “Model integrisanog regionalnog razvoja zasnovan na konsenzusu i širokom partnerstvu zainteresovanih strana u oblasti razvoja ruralnog turizma u regionu Srema“ i inicijativa „Podsticaj korišćenja biomase integrisan u sistem regionalne podrške razvoju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti regiona Srema“. Za prvu fazu realizacije ovih inicijativa  biće izdvojeno 1.620.000 CHF i trajaće do janura 2019. godine.

Sastanku je prisustvovao vođa tima projekta Džon Galager sa saradnicom i projektni tim RRA Srem. Najznačajnije informacije odnosile su se na termin početka realizacije projektnih aktivnosti, dinamiku realizacije, načine finasiranja i kofinasiranja. Menadžeri RRA Srem prezentovali su inicijative i predloge projekata iz kojih se videlo da su strateški zasnovani, na regionalnim principima što je naročito bitno  za donatora, ali i za održivost inicijativa, efekte i rezultate projekata.

Džon Galager je istakao da je u ovom momentu izuzetno značajno da se do januara 2017. napravi precizan plan projektnih aktivnosti uz razvjene modele dobrog upravljanja, procese inkluzije i izrađene modele dobre prakse. To je naročito značajno ako se zna da druga faza realizacije programa SDC nastaje nakon 2019. godine, trajaće 3 godine uz veća finansijska sredstva. Za projekte koji sada budu dobro ocenjeni, značiće obezbeđena finansijska sredstva za razvijanje sledećih faza realizacije.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.